“Helal” Bİr Bayram

Christmas (yani diğer adıyla Noel Bayramı) herkesin bildiği gibi aslında tüm dünyada Hz. İsa’nın doğumu olarak kutlanmakta ve hristiyanlığın en kutsal günü olarak kabul edilmektedir.
Ayrıca bilinenin aksine Noel günü 31 Aralık gecesi değil, kimi ülkelerde 25 Aralık tarihinde, kimilerinde ise 6 Ocak tarihinde kutlanmaktadır.
Noel arifesi gecesi ve Noel’de yapılan aktivitelerin tamamı günümüze değiştirilerek gelen ve yaşayan kişilerin yorumlarıyla şekil alan “ritüel”lerdir.
Her ne kadar farklı uygulamalar olsa da temel esas, İsa Peygamber’in doğduğu günü kutlamaktır.

Noel gününe bu kadar karşı olan toplumumuzda çoğumuzun bilmediği ve ısrarla öğrenmeye çalışmadığı şey; Hz. İsa’nın dinimizdeki önemli rolü.

Müslümanlar olarak biz bu günü kutlamazsak dahi İslamiyet alemi de tıpkı Hristiyanlar gibi İsa Peygamberi sahiplenmektedir.

Hz. Meryem’in oğlu olan ve Allah’ın bir mucizesi olarak babasız dünyaya geldiği Kuran-ı Kerim’de de yazan Hz. İsa, Cenab-ı Hakk’ın seçkin kıldığı, dört büyük kitaptan biri olan İncilin sahibi ulu bir peygamberdir.

Fakat görsel ve yazılı basında yaratılan algı ile sanki İsa peygamber sadece Hristiyanlığa aitmiş gibi gösterilmektedir.

İslamiyet, İsa Peygamber’den 600 yıl sonra, yani altıncı yüzyılda ortaya çıkmıştır.
Bu süreye kadar kabul edilen kitap İncildi ve İsa Peygamber de bu kutsal kitapta ana figür olmasına karşın, müslümanlığın kutsal kitabı olan Kuran-ı Kerim’de ayrı bir değere sahiptir.
Zaten Kuran-ı Kerim’i okuyan biri bunu rahat bir şekilde görebilecektir, çünkü Hz. İsa’nın adı Kuran-ı Kerim’in 25 ayrı ayetinde defalarca geçmektedir.
Bunlara sadece bir örnek; Bakara Suresi, 253. Ayet;
“İşte peygamberler! Biz onların bir kısmını bir kısmına üstün kıldık. İçlerinden, Allah’ın konuştukları vardır. Bir kısmının da derecelerini yükseltmiştir. Meryemoğlu İsa’ya ise açık deliller verdik ve onu Ruhu’l-Kudüs (Cebrail) ile destekledik.”

Hz İsa da Hz İbrahim, Hz Davud ve Hz Muhammed gibi, Allah’ın bize göndermiş olduğu peygamberlerinden biri ve tıpkı tüm peygamberler gibi; ibadet şekillerini, dini hükümleri, insanlara anlatan, öğreten ve güzel ahlak ilkelerinden sapmadan herkese örnek olan Allah’ın habercilerinden birisidir.

Kuran-ı Kerim’de Hz. İsa’nın hayatı anlatılırken yapmış olduğu mucizelere de yer verilir. Hatta Kuran-ı Kerim’de geçen İsa Peygamber’in doğumu onun ilk mucizesi olarak da bilinir. “Meryem oğlu Îsâ Mesîh ancak Allah’ın elçisidir, Allah’ın Meryem’e ulaştırdığı kelimesidir ve O’ndan bir ruhtur.” (Nisâ, 4/171)

Kısacası ve işin özeti;
Dinimiz, Kuran-ı Kerim’de tekrar geleceği bildirilen bir peygamber olan Hz. İsa’ya bu kadar değer verip sahip çıkarken, neden noel gecesine düşmanmışız gibi bir algı yaratılmak isteniyor?

Her ne kadar İslam ve Hristiyanlık tarihte ve şimdi bir çok kez karşı karşıya gelse de birbirimizden nefret etmek için sebepler üretmemize gerek yok.
Bence Müslümanlık ve Hristiyanlığın ortasında yaşanan tansiyonu düşürebilecek bir çözüm arıyorsak, İsa Peygamberimiz üzerinden ilerlemeli, birlik ve beraberliği, farklı dinlerin varlığını ve bu dinlere saygı göstermeyi tüm peygamberlerimizin yaptıkları şekilde öğrenmeliyiz.
Hz. İsa’nın doğduğu gün olan Noel bayramı üzerinden tartışıp bu günü kutlayanları kötülemekten, buna inananlara da gavur demekten ziyade, iki din için de çok özel bir yere sahip olan peygamberimizi paylaşmayı öğrenip, ölüm yıldönümüne saygı göstermeliyiz.

Ne demiş yaradan;
“İkra ‘Bismi rabbikellezî Halak’”
Yani Yaratan Rabbinin adıyla oku.

Okuyalım sevgili dostlar.
Okuyalım ki; Kuran-ı Kerim’de İsa Peygamber’in annesi olan Hz. Meryem’in adının yer aldığı bir süre olduğunu,
Okuyalım ki; Hz. Meryem’in Kuran’da adı geçen tek kadın ismi olduğunu,
Okuyalım ki; yine Hz. Meryem’in adının Kuran’da incilden daha fazla geçtiğini,
Okuyalım ki; çam ağacının dini bir simge olmadığını,
Okuyalım ki; Noel’in 31 Aralık gecesi kutlanmadığını,
Okuyalım ki; Hak dini olan bir dinin bayramına da saygı göstermemiz gerektiğini,
Okuyalım ki; bir müslümanın İsa Peygamber’in doğum günü olan Noel’i kutlayabileceğini, bundan zarar gelmeyeceğini, aksine Kuran-ı Kerim’in Bakara Suresi 136. Ayetinde yazdığı gibi hiç bir peygamber arasında ayrım yapılmaması gerektiğini öğrenelim.

İyi ki doğdun İsa Peygamberim…
Mutlu Noeller…

Happy Birthday Jesus Christ…
Merry Christmas…

FF

2017-08-25T11:58:52+00:00

One Comment

  1. DİDEM BAYKARA 20/01/2017 at 3:19 pm - Reply

    Ne kadar güzel kaleme almışsınız gerçekten hayran kaldım..

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.